Vorenus pisze: ↑ndz cze 03, 2018 8:35 pm
Ciekawie to napisałaś. Ale nie zgodzę się z tym. Przynajmniej jak idzie o seks.
W tym, że kobieta sprzedaje swoje ciało (o ile robi to dobrowolnie), nie ma nic złego. To jest jej ciało, jej prawo do wolności.
Zdaje mi się, że po prawie XX wiekach, zrzucamy z siebie ciężar katolickiej obłudy w tym temacie.
Świat antyku, gdzie seks był czymś normalnym, nagie ciało nikogo nie gorszyło a piękne młode nagie ciało było obiektem chętnie prezentowanym i podziwianym, był po prostu zgodny z naturą człowieka.
Purytanizm jest wynaturzeniem ludzkiej natury. W Starożytnym Rzymie, nawet toalety były koedukacyjne i nikogo to nie gorszyło.
Bardzo bym sobie życzył abyśmy wrócili do tamtych czasów. Z jednej strony wolności, swobód a z drugiej twardego prawa i honoru. Teraz udajemy tylko, coś co jest sprzeczne z naszą naturą.
Jak mawiali starożytni rzymianie i mistrz Yoda; miara kurestwa zawiera się w mierze jestestwa.
Pewna cześć użytkowników po przeczytaniu tej ''sentencji'' winna być głęboko urażona
jeśli nie będzie lub nie załapie aluzji, ja poczuję się urażony
A z czym Ty możesz się zgadzać lub nie zgadzać?- jeśli sam po ponad 30 latach życia nie ogarniasz tego kim jesteś, jaka jest Twa natura i czego Ci potrzeba do szczęścia. Ja od zawsze wiedziałem, że seks z dziwką niczego nie daje i niczego nie rozwiązuje i nigdy nie zapełni pustki u typowego schizoida. Ty to odkryłeś niedawno, po szybkim numerku z którego nie miałeś żadnej przyjemności – jak sam wspomniałeś.
Moja sytuacja była/jest podobna do Twojej – jak zresztą u większości schizoidów.
Jednak ja swój pierwszy raz miałem z kimś kogo kochałem, podczas gdy Ty w podobnym czasie/wieku przeleciałeś dziwkę tracąc przy tym trochę kasy i jedną prezerwatywę oraz co najważniejsze, poczucie godności, męskiej dumy i honoru o którym wspominasz i którego chyba nie rozumiesz. Ja wybrałem jedno , Ty drugie. Jak myślisz, czyj wybór był lepszy?
I co z tego teraz masz ? Jedno wielkie g…. i dalej siedzisz w kupie g… ( podobnie jak większość schizoidów tutaj). Ach tak, wiem, bo stres, bo wstyd, bo nerwica, bo napięcie seksualne, bo frustracja, bo poczucie bycia gorszym niż inni faceci. Teraz czujesz się spełniony, tak jak napełniona była Twoją spermą owa dziwka? Pytanie retoryczne.
Abstrahując od wyidealizowanych kwestii moralnych , czy chodzenie na dziwki jest dobre czy złe, ważniejsze jest to , co dla Ciebie jest dobre. Ty tego nie potrafisz rozpoznać, nie dostrzegasz tego tym samym nie jesteś władny oceniania, wydawania osądów moralnych na temat tego co jest dobre i właściwe dla ludzi jako ogółu. Swoją wolność sprzedasz jak dziwka swe ciało i powiesz, że to dobre i właściwe bo Rzymianie tak czynili a inni popierają i akceptują.
Sprzedawanie swego ciała to wolność? Serio? Jaki zgrabny relatywizm moralny. To tak głupia teza, że szkoda czasu na roztrząsanie. Bo widzisz, krzywdzić można nie tylko innych ludzi, ale też samych siebie, nawet nie mając świadomości tego, że to się czyni. Krzywdzenie siebie to wolność??? Ja bym powiedział że to debilizm. Wolność z definicji zakłada swobodny wybór tego co dla nas jest dobre, bo kto by chciał wybierać to co złe? Sypianie z obcymi ludźmi za pieniądze jest dobre zatem? Gdzie tu jest dobro? Przecież to odrażające. Może sam spróbuj zostać męską dziwką i zdasz relacje jak to jest ?
Zrzucamy katolicką obłudę razem z zasadami moralnymi? Cofnąć się do starożytności ???. A po co tak blisko, od razu do prehistorii, albo lepiej do prekambru, pływalibyśmy dalej jak meduzy i nie trzeba było by roztrząsać w swym wnętrzu dylematów moralnych
Wypowiadasz się o antyku nie mając o tym zielonego pojęcia( sam mam małe ale wiem, że nie wiesz o czym piszesz), chyba Twoja wiedza o tym okresie ogranicza się do podręczników szkolnych, gdzie większość rzeczy dyplomatycznie przemilczano. W każdym okresie seks był czymś normalnym, nawet w mrocznym średniowieczu – no ale o tym też nie masz pojęcia i kojarzysz jedynie frazy wypowiedzi zidiociałych scholastyków , których nikt ówcześnie nie brał na serio … dobra, nie chce mi się już niczego dalej prostować.
… zgodnie z naszą naturą powiadasz, czyli kraść, gwałcić, mordować, tyranizować – czyli taki darwinizm??? Twoja natura zaprowadziła Cię do dziwki i co? Fajnie było ? Czyli optujesz za spełnieniem się w realizacji swej natury… powodzenia. Po za tym, jak Ci się żyje z swoją naturą schizoida? Też fajnie ?