unikowy123 pisze:Żadnych informacji, przykładowych zadań etc nawet w książkach, no chyba że zagranicznych ale musiałbym sprawdzić.
unikowy123 pisze:To jest tylko przykładowy hardcore przedmiot na tych studiach i liczenie złożoności obliczeniowej (informacji jak to robić można sobie w internecie szukać i szukać...
No w polskojęzycznym internecie na pewno.
Są dostępne nagrania z wykładów z uczelni o renomie światowej np MIT i wiele książek w języku angielskim.
Trudno mi się wypowiadać o jakości. Ja się zajmuje troche inforokerką.
Staram się znać "na wszystkim" tylko na tyle żeby zrobić głęboki research.
unikowy123 pisze:Nie mam nawyku ciągłej nauki.
Ja też nie mam i dlatego się w coś tak złożonego i wymagającego ciągłego rozwoju nie pakowałem.
Trochę czasem żałuje ale pewnie i tak nie wytrzymałbym wymagań i tempa.
unikowy123 pisze:
To nie matematyka z której mam same 5 z całek itp. gdzie pod wzór elegancko wszystko stosujesz. Jeśli chodzi o matematykę to wszystko jest ogólnie dostępne poza mało popularnymi typami zadań. Algorytmizacja (nie mówie tu o poziomie technikum czy kiepskich uczelni, albo studiów zaocznych czy płatnych) to przedmiot krótko mówiąc piekielnie trudny (dużo zależy też od wykładowcy, jeden nie przepuści broniąc interesu uczelni a drugi chce mieć święty spokój z poprawkami i specjalnie daje proste zadania, albo sam tłumaczy jak to rozwiązywać).
Niestety to przedmiot wymagający dogłębnego zrozumienia tematu.
unikowy123 pisze: I nie tu nie chodzi o programowanie które jest dziecinnie proste... z tego same 5. Jakieś malloce etc mi nie straszne.
To może będziesz miał problem z powodu "umiejętności miękkich" ale na pewno w końcu znajdziesz. Można zdalnie pracować wystarczy tylko szybko, sprawnie, dokładnie robić to co jest potrzebne pracodawcy/zleceniodawcy i w wymaganych przez niego technologiach.
Kiedyś pomagałem studentowi prowincjonalnej mało renomowanej politechniki np wysyłałem rozwiązania zadań na smartphona.
Teraz po paru latach okazało się że pracuje w Samsungu w Korei.
unikowy123 pisze: Mówi się że informatyka obok prawa i medycyny to najtrudniejszy przedmiot.
Tylko że w prawie i medycynie dużo osób jest po koneksjach rodzinnych.
W typowo technicznych przedmiotach nie da się "oszukać rzeczywistości".
Nie tak dawno słyszałem rozmowę o lekarce z dyplomem po znajomości w której padł komentarz:
"Ona pracuje na SOR. Tam jest dużo zgonów jeden mniej jeden więcej rozleje się w statystyce."
-