Zakochiwanie się
Zakochiwanie się
Cześć, czy macie takie doświadczenie, że się w kimś zakochaliście? Jak się w tedy czuliście? Co robiliście? Jak to się skończyło?
To mój pierwszy post, moja diagnoza to mieszane zaburzenia osobowości (z cechami osobowości schizoidalnej, wcześniejsza diagnoza to osobowość unikająca). Ale raczej jestem w trakcie jeśli chodzi o diagnozę.
Ja osobiście zakochiwałam się nie raz. Objawy typowe dla zakochania. Ale nigdy nie doszło do czegoś więcej między mną a tą osobą.
To mój pierwszy post, moja diagnoza to mieszane zaburzenia osobowości (z cechami osobowości schizoidalnej, wcześniejsza diagnoza to osobowość unikająca). Ale raczej jestem w trakcie jeśli chodzi o diagnozę.
Ja osobiście zakochiwałam się nie raz. Objawy typowe dla zakochania. Ale nigdy nie doszło do czegoś więcej między mną a tą osobą.
Re: Zakochiwanie się
Tak, bardzo wiele razy byłem zauroczony, przypominało to objawy uzależnienia.
Life is suffering.
Zakochanie to miły stan zwłaszcza jak jest odwzajemnione ...
Jak się wtedy zachowuję ... jak debil z kijem w dupie bo wtedy za bardzo mi zależy na tej osobie.
Jak się wtedy zachowuję ... jak debil z kijem w dupie bo wtedy za bardzo mi zależy na tej osobie.

.
Ostatnio zmieniony ndz cze 19, 2022 6:03 pm przez Ari, łącznie zmieniany 1 raz.
To pragnienie to chyba raczej namiętność, czyli tylko jeden z elementów miłości zgodnie z koncepcją Sternberga.WastedReincarnation pisze: ↑sob cze 22, 2019 11:01 amCzym właściwie jest ta miłość? - to pragnienie by mieć drugą osobę wyłącznie dla siebie - dość egoistyczna sprawa, która w ok. 90% kończy się cierpieniem z powodu braku odzwzajemnienia.
Poprawcie mnie jeżeli się myle.
Byłem zauroczony może kilka razy w życiu, w młodszym wieku i stan ten rozwiewał się bardzo szybko, do kilku dni. Nie jestem znieczulony na ..estetyczne doznania i ciekawy charakter też jest w stanie zwrócić moją uwagę. Ta przyciągająca siła atrakcyjności się we mnie nie generuje albo jest bardzo nietrwała.
Pytanie o czym konkretnie mowa ? Zauroczona byłam wielokrotnie ale kochałam naprawdę tylko raz. Pewnie zgadniecie kogo, skoro tu jestem
Redroom wspomniał „Trójkątnym Modelu Miłości” i gdzie wyróżnione zostały trzy czynniki, z których składa się miłość. Zgadzam się z tym, ze dopiero gdy wszystkie one maja miejsce może mówić ze kochamy, inaczej jesteśmy tylko na jakimś etapie. Te czynniki to w skrócie intymność, namiętność i zaangażowanie. Intymność to poczucie bliskości, przyjaźń i więź z partnerem. Namiętność to sfera zmysłowa, pociąg seksualny, a zaangażowanie – to decyzja i planowanie, jak przekształcić miłość w trwały związek.

Redroom wspomniał „Trójkątnym Modelu Miłości” i gdzie wyróżnione zostały trzy czynniki, z których składa się miłość. Zgadzam się z tym, ze dopiero gdy wszystkie one maja miejsce może mówić ze kochamy, inaczej jesteśmy tylko na jakimś etapie. Te czynniki to w skrócie intymność, namiętność i zaangażowanie. Intymność to poczucie bliskości, przyjaźń i więź z partnerem. Namiętność to sfera zmysłowa, pociąg seksualny, a zaangażowanie – to decyzja i planowanie, jak przekształcić miłość w trwały związek.
Do ognia trzeba dokładać inaczej zgaśnieTa przyciągająca siła atrakcyjności się we mnie nie generuje albo jest bardzo nietrwała.

.
Ostatnio zmieniony ndz cze 19, 2022 6:03 pm przez Ari, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiesz ja jestem piromankaNiech gaśnie!

.
Ostatnio zmieniony ndz cze 19, 2022 6:04 pm przez Ari, łącznie zmieniany 1 raz.
...
Ostatnio zmieniony śr mar 13, 2024 3:35 pm przez fifikse, łącznie zmieniany 1 raz.
hm sapioseksualizmfifikse pisze: ↑pn cze 24, 2019 1:23 pmjakieś tam zauroczenia, czy fascynacje (jeśli już), ale to jest takie... nieważne, ogólnie bez znaczenia. na pewno przyciąga mnie bardziej charakter/osobowość niż cechy fizyczne. zauważyłam, że nie odczuwam (zupełnie - co chyba nietypowe jest) pociągu fizycznego do cech fizycznych właśnie (jakoś nieskładnie to chyba napisałam). zauroczyć/zainteresować mnie może intelekt jedynie.

...
Ostatnio zmieniony wt mar 12, 2024 9:31 pm przez fifikse, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli miałabym wybierać to tez preferuje intelekt niż wygląd, w parze to idzie rzadkozauroczyć/zainteresować mnie może mnie intelekt

Mi się zdarzyło ostatnio, ze zablokowałam się na nowa znajomość ale to raczej dlatego, ze nie jestem jeszcze gotowa na kogoś innego i zastanawiam się czy kiedykolwiek będę. U ciebie to jak rozumiem podobna argumentacja co u mojego niedoszłego schizoida, o którym pisałyśmyale na "zakochanie" jakieś - że emocje silniejsze - to sobie nie pozwalam wcale.
raczej uciekłabym od ludzi, którzy mogliby mi się spodobać jakoś, zostawiłabym ich.