Dokładnie. Ta magiczna silna psychika to zawsze jest efekt wsparcia rodziców. I w drugą stronę też to działa. Bo dziecko jest od rodzicow zależne bardzo. Jak bardzo sama się przekonałam gdy zostałam mamą. I chyba wtedy zaczeło docierać gdzie jest przyczyna moich własnych nieszczęść i słabej psychiki Zobaczylam to na własne oczy co może zrobić wsparcie rodzica. Jaka to jest siła. I pewnie dlatego ja tu tak wam ciągle o tym dzieciństwie i dziecku opowiadam. Bo mam to we własnym doświadczeniu.Gbur pisze: ↑sob lut 01, 2020 4:31 amNapisałem dłuższy post, ale wszystko mi się skasowało, więc napiszę syntetycznie.
Dzieci Fragen mogły by to olać, nie dlatego bo mają wrodzoną bardzo silną psychikę, tylko dlatego ,że mają bardzo silne wsparcie rodziny. Natomiast dziecku, które nie ma wsparcia rodziny (albo jeszcze rodzina ciągnie je psychicznie w dół) i jest ze wszystkim samo bardzo trudno byłoby takie coś olać. Nie ma więc uniwersalnych recept, bo wszystko zależy od czyjejś subiektywnej sytuacji.
Jeszcze kilka lat temu taki komentarz w sieci by mnie położył na glebę. Teraz mnie nie rusza. Moich dzieci nie rusza od razu bo mają przy mnie inne dzieciństwo niż ja miałam w swoim domu. Dokładnie tak jak napisałeś Gbur.